Ekonomi

Pazarda meyve ve sebze fiyatları

Havaların soğuması ve mevsim geçişi dolayısıyla pazarlarda sebze ücretleri cep yakıyor.

Bursa’nın Yenişehir kaza Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yaptığı izahta, biberiyle tanınmış kişi kazadaki tarlalarda bol miktarda biberin olduğunu ve ücretlerin da 70-80 kuruşlara kadar düştüğünü söyledi.

Piyasada veya tarlalarda biberin azalmadığını belirten Aktaş, “Biber para etmiyor. Değerinin çok altında satılıyor. Her tarafta biber var. Ürün azlığı mevzubahis değil. Üretici malını çok ucuza veriyor ancak ürünler pazara gelene kadar ücretleri 5-6 kat artıyor.” diye konuştu.

Domatesin kilosu 6, biberin kilosu 7 liradan satılıyor

Pazarcı esnafı Suat Oltaş domatesin kilosunun 2-3 lira arasında olduğunu ifade ederek, “Turfanda domatesin kilosunu 5-6, ince biberin kilosunu 6-7, patlıcan ile kabağın kilosunu 3-4, fasulyenin kilosunu da 5 liradan satıyoruz. Yağan yağmurlardan dolayı tarla ürünlerinde ücret artışı oldu. Tarlalara kırağı da düştü. Kırağıdan dolayı az ürün toplanıyor. Bunlardan dolayı ücret artışı oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Şu an turşu vakiti ürün az, talep yüksek”

Pazarcı Metin Toksu ise karnabahar da ücret artışının olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Şu an turşu vakiti. Ürün az, talep yüksek. 8-9 lira arasında satılıyor. Brokolinin kilosu 6-7, havucun kilosu 2-3, ıspanağın kilosu 5, pırasanın demedi 3, marulun adedi 2 liradan satılıyor. Marulda artış bekleniyor.”

“Pazar boş kaldı”

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver ise bölgede takriben 80 bin dönüm arazide yaş sebzenin yanı sıra karpuz, kavun, domates, salatalık, salçalık biber, ıspanak, karnabahar, lahana, barbunya, yeşil fasulye, şeftali, ayva ve üzüm üretildiğini kaydetti.

Havaların soğumasının verimi düşürdüğünü aktaran Ünver, “Yağmurun yağması da imalatı düşürdü. Havaların soğuması, meyve ve sebzenin büyümesini ve kızarmasını engelledi. Bunun neticeninde ürün pazara gitmedi. Meyve ve sebze gitmeyince pazar boş kaldı. Bu da meyve ve sebzenin fiyatının artmasına kapı araladı.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir