Felsefe

Biliçaltını etkileyen 20 neden

Bilinçaltınız sanki bir hazine deposudur. Hayatınız süresince gördüğünüz, duyduğunuz, öğrendiğiniz, deneyim edindiğiniz her şeyi bilinçaltı kaydeder. Siz yaşadıklarınızın hepsini şuurlu olarak düşünüp anımsamasanız dahi, tüm bilgiler bilinçaltınızın derinliklerinde durmaktadır. Bununla beraber bilinçaltınız hayatınız süresince yaşadığınız tüm bu olaylardan etkilenmektedir. Ne kadar pozitif yaşıyorsanız bilinçaltınızdaki düşünceler de o kadar pozitif olmaktadır. Ne kadar negatif yaşıyorsanız bilinçaltınıza da bir o kadar negatif düşünce kalıpları yerleşmiş demektir. Tüm bu kalıplar küçük yaştan itibaren bilinçaltına yerleşmeye başlar. Geçmişte bir köpek tarafından kovalandıysanız ve o korku bilinçaltınız tarafından “kaç” olarak kabul edildiyse şayet, yaşınız ilerledikten sonra dahi köpekten korkarsınız. Bu vaziyetin zıddı de olasıdır. Eğer bir köpek küçük yaştan beri insanlar tarafından hırpalanmışsa büyüdükçe tüm insanlardan da korkar hale gelecektir.

Peki bilinçaltına yerleşmiş bu negatif düşünceleri değiştirebilmek olası müdür? Elbette mümkün! Tüm bu olumsuz düşünceleri değiştirebilmek de yeniden sizin kendi ellerinizdedir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar neticesinde bilinçaltında yer alan bir düşünceyi yenisi ile değiştirebilmek için 3 hafta korktuğunuz olayı yaşayıp görmeniz gerektiğini söylüyor. Başka bir deyişle eğer köpekten korkuyorsanız 3 hafta (21 gün) boyunca köpeklerle birlikte dolaşır gezerseniz bilinçaltınız da artık bunun korkulacak bir şey olmadığını görecek ve köpeklerden artık korkmadığınızı kabul edecektir. Bu uygulamaya başlamak için öncelikle biraz cesaret ve küçük köpeklerle birlikte gezmeyi tecrübe edebilir, hemen peşinden ağır ağır daha büyük ve daha çok köpeklerle dolaşarak korkunuzu da yavaş yavaş attığınızı görebilirsiniz.

Netice olarak sizin şuurlu olarak anımsamadığınız tüm olayları bilinçaltınız arşivinde gizler. Tüm suallerinizin yanıtı bilinçaltınızdadır. Sizin tek yapmanız şart olan yalnızca ve sadece o arşivi gün yüzüne çıkarmaktır. Bunun da çeşitli metotları vardır.Bu metotlardan birine sitemiz aracılığı ile ulaşabileceksiniz. Bu sayfamızı ziyaret ederek bu konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

  1. Doğru-yanlış, ahlâklı-ahlâksız, gerçek-hayal gibi ayrımların farkında değildir. Bilinçaltı bir bilgisayar programı gibidir yalnızca verilerle ilgilenir. Data ile ilgili yorum veyahut değerlendirme yapmaz.
  2. Bilinçaltı genellemeler yapabilir hem de bunu sıklıkla yapar. Sözgelimi sizinle dövüş eden arkadaşınızın isimi Ali ise, tüm Ali’lerin kavgacı olduğuna inanabilir.
  3. Bilinçaltı hatıra yaşar, geçmiş veyahut gelecekten bir şey anlamaz, onun için yalnızca an vardır.
  4. Bilinçaltının duyduğu kelimeyi tümceden bağımsız olarak kayıt edebilme özelliği vardır. Mesela “sigarayı bırakmak istiyorum” deyince, yalnızca “sigara” kelimesini kayıt edebilir, “sigara” kelimesine reaksiyon verebilir. “Bırakmak” ve “istiyorum” kelimeleri ile sigarayı yan yana getirebileceği gibi, şayet sigara konusunda kuvvetli bir irtibatları varsa yalnızca bu kelimeyi de duyabilir.
  5. Bilinçaltı değişimden nefret eder, hiç bir şeyin değişmesini istemez. Değiştirmek istediğinizde reaksiyon koyabilir ve sizi değişimden vazgeçirmek için tüm silahlarını kullanabilir.
  6. Bilinçaltı düşlerle kendini tertip eder ve sıkışmış enerjileri ortaya çıkartarak kendisini deşarj olur.
  7. Bilinçaltı simgelerle konuşur, kelimelerden fazla resimlere reaksiyon gösterir.
  8. Bilinçaltı tersten duyabilir ve anlayabilir. Tümceleri tersten duyan şuur için bunları anlamak çok zordur fakat bilinçaltı için çok kolaydır.
  9. Bilinçaltı ilk 5 yaşa kadar temel özelliklerini, kayıtlarını bitirir. Bundan sonra kendi kayıtlarına uygun yeni verileri kabul eder. Diğer verileri girmek için doğru ve ısrarlı çalışmalar yapmak gereklidir.
  10. Bilinçaltında çağrışım en ehemmiyetli tesirlerden birisidir. Daimi bir şeyler ona başka bir şeyleri çağrıştırır bir dosya başka bir dosyayı açmasını sağlar.
  11. Bilinçaltı aynı anda bir hayli işlemi yapabilir, bir hayli veriyi işleyebilir, otomatik olarak bir hayli işlevi yerine getirebilir. Kapasitesi çok geniştir.
  12. Bilinçaltı ortaklaşa bilinçaltı ile irtibatlıdır, bu yüzden başka insanların bilinçaltından da etkilenir.
  13. Bilinçaltının espri anlayışı yoktur, şakadan anlamaz. Söylenen her şeyi gerçek kabul eder.
  14. Bilinçaltı duygusal değildir ama duyguların enerjisinden bire bir etkilenir. Kimsenin bilinçaltı merhametli değildir ama acıma duygusu bilinçaltında birçok çağrışım yapabilir, bir çok veriyi harekete geçirebilir ve kişinin kararlarını etkiler.
  15. Bilinçaltı aynı küçük bir çocuk gibi, ısrarcı ve sabırsızdır, istediği bir şey hemen olsun ister ve ne olursa olsun ısrara devam eder. Bir davranış kişiye zarar verse dahi bunu ısrarla yapabilir zira bilinçaltında doğru yanlış, zarar veren zararsız gibi kavramlar yoktur, mutlak istek vardır. Bir hayli kişinin kendisine zarar veren ilişkilere, alışkanlıklara ve davranışlara devam etmesinin altında bu dinamik vardır. Şayet bilinçaltını değiştirmek istiyorsanız siz ondan daha fazla ısrarcı olmalısınız.
  16. Bilinçaltı katiyen dinlenmez, uyumaz ve çalışmayı bırakmaz. Kişi yaşadığı sürece işlem yapmaya devam eder.
  17. Bilinçaltının mübalağacı bir tabiatı vardır. Bilhassa korkuları mübalağa ederek kişinin kaygı düzeyini yükseltebilir.
  18. Bilinçaltı daimi tekrarlara karşı duyarlıdır. Bir düşünceyi, duyguyu veyahut tümceyi daimi tekrar ederseniz, bunu en nihayetinde kayıt eder.
  19. Bilinçaltı, kişinin hissettiği nefret gibi negatif duyguları kayıt eder ve bu duyguları uygun bir ortamda ortaya çıkartır. Bilinçaltı için intikamı sever diyemeyiz fakat içindeki nefreti açığa çıkartmak için bir yol bulur diyebiliriz.
  20. Bilinçaltı ince ayrımlar yapmakta zorlanabilir. Sözgelişi bilinçaltı için parasını sokakta düşürmek için iflas etmek aynı manaya gelebilir, zira ikisinde de para kaybı vardır.
  21. Bilinçaltının dili, 5 yaşında bir çocuğun dilidir; sade ve açık anlatımlardan anlar. Şayet bilinçaltınıza “ben çok zenginim” derseniz bunu anlayaçaktır fakat “evrenden gelen zenginlik, tüm enerji kanallarıma akıyor, yüksek benliğim aracılığıyla bana erişiyor” gibi bir şey söylerseniz 5 yaşında bir çocuk bundan ne anlarsa bilinçaltı da ancak o kadarını anlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir